ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ
Türkiye bir tarım ülkesidir, ihracatını tarım üzerine yapar ve ülke ekonomisinde tarım ön plandadır. Ülkemizin toprakları elverişli iklim koşulları, dört mevsimin yaşanması dolayısıyla bin bir çeşit sebze ve meyve bu topraklarda yetiştirilmektedir. Tarım ülkesi olmamızın en önemli nedenlerinden biridir “Dört Mevsim Yaşamak”. Son yıllarda üretimi ve toprağın verimini artırmak amacıyla kullanılan zirai ilaçlar, kimyevi gübreler toprağın organikliğine ve doğallığına zarar verir hale gelmiştir. Uzun yıllardır kullanılan kimyevi gübreler ve yetiştirilen ürünler insan sağlığını tehdit eder boyutlara da ulaşmıştır. Bunun sonrasında dünyada ve ülkemizde organik ürün, organik yaşam gibi kavramlar gündeme gelmiştir. Dolayısıyla dünya ülkeleri ve ülkemiz uzun yıllar zirai ilaçlar ve kimyevi gübrelerden yorgun düşen toprağı iyileştirmek üzere bir takım arayışlar içerisinde gidilmiştir. Toprağın verimliliğini artırmak ve doğallığını bozmamak için organik solucan gübresi üretimi son yıllarda gündeme gelmiş ve hız kazanmıştır.
Solucan gübresi, Kırmızı Kaliforniya solucanlarının dışkılarından elde edilmekte, özellikle zirai üretimde ve süs bitkilerinin verimliliğini arttırmada kullanılmaktadır. Ürünlerin yaz ve kış şartlarındaki dayanıklılığını arttıran, tadını ve kalitesini etkileyen bir özelliğe sahip olması ve topraktaki organik madde onarımını sağlaması yönünden de önemlidir.
Solucan Gübresi Teşvik Edilmelidir
Bilinçli tarım ve organik tarım yapılması sonrasında toprağın verimliliği ve insan sağlığına faydalı olacak solucan gübresi üretimi teşvik edilmelidir. Ülkemiz toprakları fosil kaynaklardan üretilen kimyevi gübreler ile değil solucan gübresi ile beslenmelidir. Çünkü solucanlar sebze, meyve ve kereste kalıntıları gibi atıkların solucanlara verilmesi ile son derece kaliteli ve toprağa uygun gübre üretimi yapmaktadırlar. Solucan gübresinin kalitesi solucanların yedikleri besin maddesi ile ilgilidir. Büyükbaş hayvan dışkısı ile bitkisel organik atıkları, solucanların sindirim sistemlerinde toprak için son derece önemli hale gelen minerallere dönüşür. Sebze ve meyve atıkları da solucanların kaliteli organik gübre üretimi yapması için önemli besinlerdir. Bu konularda, Solucan Gübresi Üretimi adlı yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Organik Gübre Nasıl Elde Edilir?
Solucanlar ışığı sevmezler ve karanlık ortamda üretim yaparlar. Solucan gübresi yapımı esnasında solucanlar alt tabakadan üst üste doğru çıkarlar. Solucanları gübreden ayırma işlemi yapılır, solucandan ayrılmış solucan gübresi partiküllerine ayrılarak organik gübre elde edilir. Üretilen Organik solucan gübresi uygun koşullarda saklanırsa 5 yıl kullanılabilir.